Pas op voor deze manieren van oplichting
Opgelicht worden is een nare ervaring. Het overkomt veel mensen, want de daders zijn vindingrijk. Bezoekers van IkWoonLeefZorg stuurden ons hun ervaringen. Deze manieren van oplichting komen veel voor. Zorg dat u er niet intrapt.
Babbeltrucs aan de deur en phishing e-mails zijn inmiddels bij veel mensen bekend. Dat weten oplichters ook en daarom zijn ze altijd op zoek naar nieuwe manieren om slachtoffers te maken. De nieuwste oplichtingspraktijken laten zien hoe vindingrijk en professioneel ze te werk gaan.
Corona-oplichting
Het komt oplichters goed uit dat veel mensen in deze tijd vaak thuis zijn. Ze melden zich aan de deur als nep-medewerkers van gezondheidsdiensten, zoals de GGD. Met een babbeltruc over het ‘coronavaccin’ of een ‘coronacheck’ proberen ze bij u binnen te komen. Eenmaal binnen ‘inspecteren’ ze iedere kamer om te kijken of deze schoon is. Ze kunnen daarbij meteen spullen stelen of alleen rondkijken of er iets te halen valt. Dan komen ze later terug om in te breken. Laat nooit zomaar iemand binnen die u niet kent. Vraag om een legitimatie en laat hem of haar bij twijfel niet binnen.
Betaalcodefraude
Fraude via een betaalcode op de smartphone komt steeds vaker voor. Hierbij gebruikt de fraudeur een scanbare betaalcode, ook wel QR-code genoemd. Hij vraagt mensen op straat of ze een QR-code willen scannen met hun smartphone om zo een klein bedrag over te maken. Het kan bijvoorbeeld gaan om een parkeerticket, het opladen van een OV-chipkaart of een taxirit. De smoes is bijvoorbeeld dat de oplichter zelf alleen maar contant geld bij zich heeft. Maar de QR-code die u scant met uw apparaat, leidt niet naar de betaallink van de parkeerplaats, maar naar een website die uw betaalgegevens steelt. Ga daarom nooit in op verzoeken van onbekenden om een QR-code te scannen.
Spoofing
Spoofing is de naam voor een truc waarbij een oplichter zich voordoet als iemand anders, bijvoorbeeld een medewerker van uw bank. Hij belt u op, voert een prettig gesprek met u en waarschuwt u dat oplichters hebben geprobeerd geld van uw rekening te halen. Om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt, moet u het geld tijdelijk op een andere rekening zetten. De oplichter verzekert u dat u altijd bij uw geld kunt. Deze oplichters komen heel professioneel over en hebben zelfs gegevens waarvan u denkt dat alleen de bank ze kan hebben. Maakt u het geld over, dan wordt dit meteen omgezet in bitcoins, digitaal geld dat niet is terug te vinden.
De bank vraag nooit per telefoon om geld over te maken. Hang dus meteen op als u zo’n telefoontje krijgt. Schakel meteen de politie in door te bellen naar 0900-8844. Heeft u toch geld overgemaakt? Bel dan eerst met de bank om uw rekening te blokkeren. Het is altijd goed om de bank te bellen en aan te geven dat er contact met u is gezocht. Dit is voor de bank belangrijk om te weten.
Smishing
Bij smishing benaderen oplichters iemand per sms en doen ze zich voor als een betrouwbare instantie zoals de Belastingdienst of PostNL. Vervolgens leiden ze u naar een valse website waar ze betalingen of persoonsgegevens van u vragen, zoals een kopie van uw bankpas of paspoort of wachtwoorden. Bel bij twijfel altijd de echte instantie.
Whats-app fraude
WhatsApp fraude is oplichting door een zogenaamde vriend in nood. De oplichter doet zich op WhatsApp voor als bekende, compleet met de juiste naam en profielfoto. Hij appt dat hij dringend geld nodig heeft en stuurt een betaalverzoek. Soms begint het gesprek met de mededeling dat uw familielid of vriend een nieuw nummer heeft. Krijgt u een appje van een bekende die zegt dat hij of zij een nieuw nummer heeft, let dan op. Wanneer er om geld wordt gevraagd waar haast bij is, kunt u ervan uitgaan dat dit niet klopt. Stel vragen die alleen hij of zij kan beantwoorden. Heeft u meer duidelijkheid nodig, bel uw contactpersoon dan op op het nummer dat bij u bekend is. Ook kunt u controleren of het rekeningnummer inderdaad van uw contactpersoon is. Belt uw contactpersoon met een nieuw nummer? Tik dit nummer dan in op Google. Misschien is het nummer al eerder gemeld, omdat het is gebruikt voor fraude.
Datingfraude
Datingfraudeurs maken een nep-profiel aan met foto’s die ze van internet kopiëren. Als u via een datingsite contact maakt met zo iemand, krijgt u erg veel aandacht. U kunt een oplichter herkennen doordat hij of zij zo snel mogelijk buiten de datingsite om contact wil hebben, bijvoorbeeld via e-mail, Skype of WhapsApp. Daar heeft de datingsite geen controle meer over de berichten die u uitwisselt.
Als u uw date eenmaal vertrouwt, vraagt de oplichter met een smoes geldbedragen over te maken. Merkt de fraudeur dat iemand veel geld heeft, dan doet hij of zij ook voorstellen om het geld te investeren of om een erfenis veilig te stellen. Wees op uw hoede als het meteen ‘klikt’ en als de ander opvallend attent is. De foto’s die een datingfraudeur van zichzelf stuurt, zijn vaak op internet te vinden onder andere namen. Wees altijd op uw hoede wanneer iemand om geld vraagt. Meer informatie vindt u op de website van de politie.
Webinars Senioren en Veiligheid
Ook de overheid besteedt aandacht aan het onderwerp senioren en veiligheid. In vier online uitzendingen worden specifieke vormen van criminaliteit behandeld, waar senioren vaak het slachtoffer van worden. Bekijk de webinars en bescherm uzelf.